Equip


ISMAEL BLANCO FILLOLA (coord.)

Ismael Blanco Director de l'IGOPDoctor en Ciència Política per la Universitat Autònoma de Barcelona. Director de l’IGOP i professor Agregat del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB, amb l’acreditació de Recerca Avançada (Catedràtic) de l’AQU. Com a investigador Ramon y Cajal ha estat vinculat al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat investigador Beatriu de Pinós en el Departament de Polítiques Públiques de la De Montfort University (UK), i investigador visitant a la Universitat Federal de Minas Gerais i a la Fundació Joao Pinheiro (Brasil). És membre del SGR Urban Governance, Commons, Internet and Social Innovation de l’IGOP. Les seves investigacions actuals se centren en les dinàmiques de desigualtat i segregació socioespacial a les ciutats i en les formes emergents de participació i governança urbana en el context de la (post)crisi. És membre del consorci d’investigació Collaborative Governance Under Austerity: An Eight-Case Comparison, finançat pel Economic and Social Research Council (Regne Unit) i dirigit pel Prof. Jonathan Davies.

Contacte: [email protected]
Web: http://uab.academia.edu/ismaelblanco
Xarxes socials: @Iblancof


ALBA BALLESTER

Universitat Autònoma de Barcelona. Experta en governança de l’aigua, governança de riscos i gestió de conflictes hídrics. BS en educació; BA en Antropologia Social i Cultural; MS en la gestió sostenible del riu i gestió integrada de l’aigua; Màster en antropologia social i cultural; Màster en Turisme Cultural. Ha impartit antropologia social a la Universitat de Saragossa (Espanya). Ha treballat com a consultora en gestió sostenible de l’aigua, com a assessora de participació pública en la planificació de l’aigua i com a facilitadora de processos participatius per a diferents administracions públiques, consultores i organitzacions no governamentals del sector de l’aigua. La seva recerca s’ha centrat en l’anàlisi de la participació pública en la planificació de l’aigua, la creació de capacitats socials en relació amb la gestió d’inundacions, el disseny de polítiques públiques de prevenció de riscos naturals i l’anàlisi de noves formes d’acció col·lectiva.

Contacte: [email protected]


MARCO BERLINGUER

Marco-URGOCISInvestigador social especialitzat en la recerca sobre noves formes d’economia, particularment aquelles que es produeixen com a resultat de la intersecció entre l’economia social i l’economia del coneixement i la informació. En aquest camp ha contribuït a la creació de la “Escuela de los Commons”, una plataforma oberta d’intercanvi i cooperació horitzontals que explora l’emergent paradigma dels procomuns.

Contacte: [email protected]


IOLANDA BIANCHI

Iolanda Bianchi

Doctora en Ciència Política, Polítiques Públiques i Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona i en Planificació Regional i Política Pública en la Universitat IUAV de Venècia. Màster en Regeneració Urbana a la University College of London. La seva recerca es centra en formes alternatives per satisfer necessitats bàsiques i drets fonamentals a la ciutat, estudiant l’articulació entre iniciatives comunitàries i polítiques públiques. La seva tesi tracta aquest tema en el context urbà de Barcelona a través del marc teòric dels comuns.

Xarxes socials: academia,  LinkedIn


BRISEIDA CORZO RIVERA

Briseida-URGOCISArquitecta, originària de Mèxic, actualment estudiant el doctorat en Ciències Polítiques, Polítiques Públiques i Relacions Internacionals a la Universitat Autònoma de Barcelona, desenvolupant la tesi sobre Producció Social de l’Hàbitat i Dret a la Ciutat. El seu treball s’enfoca en la millora de l’hàbitat dels sectors més desafavorits a través de processos participatius. Ha col·laborat en projectes d’investigació en el Centro de Investigación y de Estudios Avanzados (CINVESTAV) unidad Mérida, a la Universidad Autónoma de Yucatán i a la ONG TECHO, a Mèxico i actualment en l’ONG Arquitectura sin Fronteras a Espanya.

Contacte: [email protected]
Web: https://independent.academia.edu/BriseidaCorzo
Xarxes socials: https://es.linkedin.com/in/briseida-corzo-rivera-b1772855/en


HELENA CRUZ GALLACH

Helena-URGOCISDoctora en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Gestió Urbana per la Erasmus Universiteit Rotterdam. Actualment, és investigadora a l’Institut d’Estudis Ref i docent a l’Escola Universitària de Turisme Mediterrani (centre adscrit a la Universitat de Girona). Anteriorment, ha estat investigadora postdoctoral en el Departament de Geografia de la UAB i investigadora convidada a la University of California Los Angeles, l’Istituto Universitario di Architettura di Venezia, la National University of Ireland Maynooth i la Università Ca’Foscari. Especialitzada en l’ordenació i planificació del territori, els seus àmbits d’interès són la governança i la participació ciutadana en les polítiques urbanes, la conflictivitat territorial en la planificació urbana, i les formes d’empoderament en la gestió de l’espai públic. Forma part dels grups de recerca URGOCIS (IGOP-UAB) i Espais Crítics (UB).

Contacte: [email protected]
Xarxes socials: @hel_cruz


CHARLOTTE FERNÁNDEZ PLÉ

Charlotte-URGOCISLlicenciada en Sociologia per la UB, l’any 2004. Es graduà com a Tècnic Urbanista per EAPC‐UPF UPC, havent cursat el Màster d’Estudis Territorials i Urbanístics i el Postgrau en Gestió Urbanística, com a especialitat, per la UPC,  durant els anys 2006 i 2007. Ha estat directora de diferents processos de  participació ciutadana i ha participat de diversos projectes de recerca sobre participació ciutadana i innovació social com ara el projecte Recercaixa (2013) Barris i Crisi a l’IGOP-UAB o el projecte de la UPF Cultura democràtica i noves formes de participació també Recercaixa (2014). Ha estat investigadora a l’Institut d’Innovació i Gestió del Coneixement de ESADE on participa en diversos projectes europeus (FP7, H2020) en l’àmbit de les ciutats intel·ligents. També forma part del Comitè Avaluador de papers pel Smart City Expo WorldCongress i dels WorldSmart City Awards 2015. Forma part de l’equip de col·laboradors habituals  de TerritorisXLM on actualment és la responsable del procés de participació ciutadana per l’Avanç de Pla del POUM de Sant Jaume de Llierca, així com la redacció de la memòria social. Actualment, és la Coordinadora de Recerca a l’IGOP.

Correu electrònic: [email protected]
Enllaç web: Linkedin
Xarxes socials: @charlottefer


MARA FERRERI

ferreriInvestigadora postdoctoral que treballa en els camps de la geografia urbana, cultural i política. El 2013 es va doctorar en Geografia per la Queen Mary University of London, amb un tesi sobre les polítiques de reutilització temporal d’espais buits. Els seus interessos i temes de recerca inclouen: urbanisme temporal, precarietat, gentrificació, cartografia crítica, organització i autogestió, i dret a l’habitatge. El seu treball ha estat publicat en diverses revistes internacionals (Cities, Antipode, Ephemera: Theory & Politics in Organization) i en volums editats, com Space, Power and the Commons (Routledge, 2016) i Cities Interrupted: Visual Cultures and Urban Space (Bloomsbury, 2016). Abans d’arribar al IGOP ha realitzat investigació i docència en Geografia i Metodologia de les Ciències Socials a la Queen Mary, London School of Economics i a la Durham University.

Correu electrònic: [email protected]
Enllaç web: https://uab.academia.edu/MaraFerreri


RICARD GOMÀ CARMONA

Ricard-URGOCISProfessor Titular de Ciència Política a la UAB. Membre de l’IGOP (UAB) i Director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). Doctor en Ciència Política per la UAB. Màster en Polítiques Públiques (University of Strathclyde) i en Estudis Regionals i Metropolitans (UAB). Professor visitant a les Universitats de Warwick i Bath (Anglaterra) i docència en programes de mestratge i doctorat a diversitat universitats d’Europa i Amèrica Llatina. Àrees de recerca principals: anàlisi de polítiques públiques, polítiques socials i estats de benestar, governs locals i polítiques urbanes, i moviments socials. Autor d’articles i llibres en aquests camps de recerca. Entre d’altres: Gobiernos locales y redes participativas (2002) (amb Ismael Blanco); Descentralización y políticas sociales en América Latina (2004) (amb Jacint Jordana); Análisis de los factores de exclusión social (2005) (amb Joan Subirats i altres); Utopies Quotidianes (2011); El municipalisme del bé comú (2015) (amb Ismael Blanco).

Contacte: [email protected]
Web: ricardgoma.blogspot.com.es
Xarxes socials: @ricardgoma


MARTA JUNQUÉ

Marta-URGOCISÉs assessora sènior i gerent de projectes del sector públic, especialment per Organitzacions Europees i Internacionals. És politòloga, Màster en Gerència Pública (Universitat Autònoma de Barcelona), Màster en Ciència Política i Gerència Pública (Universitat Pompeu Fabra), amb estudis en Govern i Política Europea en Science Po i UAB. Actualment és doctoranda en Ciència Política, Polítiques Públiques i Relacions Internacionals a la UAB, estudia la funció de les ciutats europees dins el model de govern de la UE, especialment aquelles ciutats que tenen una plataforma municipalista al seu govern. Treballa sota supervisió dels Professors Ricard Gomà i Joan Subirats.


ALICE LANCIEN

Alice LancienAlice Lancien (PhD candidate, 2018) holds a Msc in Social Sciences and Urban Planning from the Institut d’Urbanisme de Paris and a Bachelor in Architecture from l’École nationale supérieure d’architecture de Marseille (France). Since 2010 she has been working as an urban planner specialized in civic participation within the cooperative Raons Públiques Sccl and as a community network agent at Barcelona Community Plan for Roquetes borough. Her doctoral research is supervised by Dr. Marie-Hélène Bacqué (Université Paris Nanterre) as well as Dr. Ismael Blanco (UAB) and focuses in case studies in Paris and Barcelona. Her research aims to understand what role young people play in public spaces and to analyse how they contribute to the creation of such spaces. This research take part in two different programs: the international program TRYSPACES (Transformative youth spaces, INRS-CRSH, Canada) and the french program POP-PART (Université Paris Nanterre, ANR). TRYSPACES co-produces knowledge on how youth in four cities of the so-called “global North and South” use physical and digital public spaces in an interconnected urban world and comparatively understand the consequences of these practices on public space regulation and urban governance. POP-PART looks at the social and urban reconfigurations undergoing in “popular” neighbourhoods and takes the perspective of the young people in it to better understand their experience, their place attachments, their individual and collective trajectories and their social representations.


MARION LANG

Marion LangDesprés de cursar estudis universitaris en Ciències Polítiques Urbanes a França (Lyon i Saint-Etienne) i Estats Units (University of Pennsylvania), actualment es doctoranda en Ciències Polítiques a la Universitat de Saint-Etienne i a la UAB, en co-tutel·la. La seva tesi tracta de la participació ciutadana en els barris populars amb un enfocament en les desigualtats socials, especialment per la qüestió de l’etnicitat. A través d’una comparació entre els casos de Marsella i Barcelona, vol analitzar les possibilitats d’emancipació gràcies a la participació i les condicions de transformació de relaciones de poder.

Contacte: marion[email protected]
Web: http://triangle.ens-lyon.fr/spip.php?article5391
            https://univ-st-etienne.academia.edu/MarionLang
Xarxes socials: @langmarionlang


MARC MARTÍ-COSTA

Marc Martí CostaInvestigador postdoctoral a l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). Ha estat professor a la Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales (FLACSO) seu Ecuador. Llicenciat en Sociologia i Doctor en Polítiques Públiques i Transformació Social per la Universitat Autònoma de Barcelona. Els seus camps de recerca són la governança urbana, el canvi en les polítiques públiques, la participació ciutadana i la gentrificació.

Contacte: [email protected]

Web: http://flacsoandes.academia.edu/MarcMartíCosta

Xarxes socials: @eixint


ERNESTO MORALES
Ernesto-URGOCIS

Ernesto Morales Morales és Doctor en Polítiques Públiques i Transformació Social per la UAB. Ha desenvolupat la seva trajectòria professional i de recerca en els àmbits de la participació ciutadana, l’economia solidària, el desenvolupament comunitari i els processos d’empoderament ciutadà.

Des de l’any 2016 és coordinador de l’Escola de l’IGOP, espai de coproducció de coneixement i transferència de l’IGOP-UAB, ubicat al districte de Nou Barris, des d’on es fa recerca en acció comunitària i economia solidària, i des d’on s’han impulsat iniciatives de formació en economia solidària amb la perspectiva d’“emprenedoria col·lectiva” com va ser l’Estarter.


MARC PARÉS

marc-paresÉs Professor Agregat del Departament de Geografia de la UAB. Doctor en Ciències Ambientals i Llicenciat tant en Ciències Ambientals com en Ciències Polítiques per la UAB, ha estat investigador visitant a la KULeuven (2016), la New York University (2014-2015), la University of Manchester (2007-2009) i la Sussex University (2003). Els seus camps de recerca són la governança urbana, la participació ciutadana, la innovació social i l’ecologia política. És el coordinador del Research Group on Urban Governance, Commons, Internet and Social Innovation (URGOCIS).

Contacte: [email protected]
Web: www.marcpares.com
Xarxes socials: @Marc_Pares


JAIME PALOMERA

Jaime Palomera

Doctor en Antropologia Social, especialitzat en Economia Política i Habitatge. Investigador Juan de la Cierva a la Universitat Autònoma de Barcelona (IGOP), cofundador del think tank La Hidra Cooperativa i actual co-portaveu del Sindicat de Llogaters i Llogateres. Director del mòdul d’Economia Política de la Ciutat i l’Habitatge en el Màster d’Estudis Urbans Avançats (Universitat de Barcelona).

Des de l’any 2006 ha fet recerca sobre l’economia política de l’Estat espanyol, els orígens de les bombolles immobiliari-financeres, l’expansió de l’habitatge en propietat i els canvis en el lloguer, les transformacions del sector de la construcció i la desigualtat urbana. Ha publicat en diverses revistes acadèmiques de referència, com l’International Journal of Urban and Regional Research, Current Anthropology o Anthropological Theory. El seu article “How did finance capital infiltrate the Urban Poor? Homeownership and social fragmentation” ha estat reconegut com a un dels 25 més influents en els darrers 40 anys.

Ha estat investigador convidat a Goldsmiths College (Universitat de Londres), el Graduate Center (Nova York) i l’ École des Hautes Études en Sciencies Sociales (París).

Contacte: jaime(at)lahidra.net
Web: http://lahidra.net
Xarxes socials: @Jaimepalomera

MARINA PERA
Marina-URGOCIS

Doctoranda (UAB IGOP) i Màster en Sociologia per la Columbia University (Nova York) i en Desenvolupament Humà i Sostenible per la Universitat de Girona. Sociòloga per la UAB. Les seves àrees d’interès són els moviments socials, comuns urbans i les polítiques urbanes. En la seva carrera professional ha treballat desenvolupant programes de desenvolupament social i cultural en l’administració pública i en entitats del tercer sector.


YUNAILIS SALAZAR

Yunilis-URGOCISLlicenciada en Ciències Polítiques i Administratives per la Universidad Central de Venezuela, Màster en Polítiques Socials i Mediació Comunitària (IGOP UAB) i Màster en Gestió Pública (UAB UPF UB). Actualment és doctoranda en Ciència Política, Polítiques Públiques i Relacions Internacionals a la UAB. La seva tesi es centra en els processos d’implementació i gestió pública de la contratactació pública socialment responsable als governs locals. Els seus interessos en la recerca s’orienten en el camp de la innovació social i institucional, la governança urbana i l’economia social i solidària.

Contacte: [email protected]

Xarxes socials: @ysalazar_m


JOAN SUBIRATS HUMET

Subirats-URGOCISÉs professor de Ciència Política a la UAB i investigador i director del programa de doctorat de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB. Els seus camps de recerca inclouen l’anàlisi de polítiques públiques, la innovació democràtica, la participació pública i el govern local i regional. Ha estat Professor Visitant Distingit de la Càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat de Georgetown (2002-2003). També ha estat professor visitant les universitats de Califòrnia (Berkeley), CIDE-Mèxic, Nova York i Roma. Ha publicat nombrosos llibres, entre els quals destaquen Polítiques urbanes espanyoles (2011), Anàlisi i gestió de polítiques públiques (2008), La pobresa i l’exclusió social a Espanya (2004), Vint anys d’autonomies a Espanya. Les lleis, polítiques públiques, institucions i opinió pública (2002) o Territori i govern (2001).

Contacte: [email protected]
Web: http://uab.academia.edu/joansubirats
Xarxes socials: @subirats9


LORENZO VIDAL-FOLCH
Lorenzo-URGOCIS

Lorenzo Vidal is a researcher at the Institute of Government and Public Policy (IGOP) at the Autonomous University of Barcelona and an associate researcher at CIDOB – Barcelona Centre for International Affairs. He has been a visiting researcher at the Copenhagen Business School and at the University of the Republic of Uruguay. He holds a PhD in Political Science, Public Policies and International Relations from the Autonomous University of Barcelona (UAB), a Master’s degree in International Economics and Development from the Complutense University of Madrid and a Bachelor’s degree in Philosophy, Politics and Economics from the University of Warwick. His main research interests centre on (the critique of) housing and urban political economy, digital transformations and the real-estate sector, cooperativism and the institutions of the common.


SERGIO YANES

Sergio Yanes-URGOCISDoctor en Antropología Social por la Universidad de Barcelona (UB) y Máster en Investigación Etnográfica, Teoría Antropológica y Relaciones Interculturales por la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB). Actualmente, forma parte del IGOP como investigador dentro del proyecto B-MINCOME. Sus principales áreas de trabajo son las desigualdades urbanas y la acción comunitaria. En paralelo, y de forma más autónoma, se interesa por el vínculo entre transformación urbana, conflictividad social y producción turística del espacio. Es también profesor colaborador en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Contacte: [email protected]