by Equip Urgocis | maig 28, 2021 | Notícies
Codis comuns urbans (CCU). Eines per a l’esdevenir-comú de les ciutats
Activitat: Seminari presentació online
Data i hora: 01/06/21 (17:00h)
Streaming: Canal Youtube IGOP
Programa: Seminari Códigos Comunes
Programa:
Benvinguda i presentacions
Presentació hipòtesis CCU:
- Ana Méndez de Andes, Arquitecta urbanista.
- Mara Ferreri, Geògrafa.
- David Hamou, Sociòleg.
- Edurne Baguè, Antropòloga.
Aportacions de la fila 0.
Discussió general.
En l’experiència del municipalisme a Espanya -controvertida i complexa en molts aspectes- hem vist la generació de plans estratègics, programes i fins i tot ordenances que incorporen el concepte de ‘comuns urbans’ a les polítiques de govern local i la seva gestió administrativa. L’assalt institucional a les ciutats per part de moviments i espais socials no professionals de la política – les ciutats del canvi que van sorgir després de les eleccions de 2015 – ha resultat ser un cicle curt que, no obstant, ha deixat nombrosos aprenentatges.
Davant la temptació d’assumir – amb un ja us ho vaig dir – el fracàs del projecte municipalista, ja sigui per dedicar-se exclusivament a esferes de més alt poder o, tot el contrari, per tornar a un fora del què no hauríem d’haver marxat, creiem que hi ha altres camins. La nostra proposta de pensar les eines jurídiques que donen forma i acompanyen el desenvolupament dels comuns urbans, això que anomenem «codis comuns», parteix de la convicció que el projecte municipalista és, primer de tot, un projecte col·lectiu que es construeix més enllà, i més aprop, dels contextos electorals. L’aposta és, per tant, instituir maneres d’«organització social» capaçes de donar respostes en comú a necessitats i fragilitats col·lectives. Identificar i pensar col·lectivament els codis comuns que configuren aquestes institucions socials hauria de servir per entendre que no es tracta d’opcions individuals o de projectes aïllats, sinó de realitats practicables i replicables, capaces de situar-se no ja com a possibles «socis» de l’Estat que assumeixen les lògiques de mercat, sinó com un engranatge social de transformació radical que faci possible l’esdevenir comú d’allò públic, i la subordinació al social del mercantil.
A partir de la presentació de les hipòtesis polítiques apuntades en les conclusions del llibre “Codis comuns urbans. Eines per a l’esdevenir-comú de les ciutats”, aquest seminari es proposa analitzar la rearticulació entre el públic i el comú al voltant de tres preguntes clau; Quin tipus de rearticulació entre l’esfera sociocomunitària i l’esfera pública-estatal s’han produït al voltant dels comuns? Com seria possible generar espais capaços de superar la dicotomia col·laboració-conflicte entre organitzacions municipalistes i moviments, o les posicions dins-fora pel que fa a la institució pública? Quines eines i quins models de democratització cal aplicar en la construcció d’aquests espais?
by Equip Urgocis | maig 15, 2021 | Notícies
Us convidem a la presentació i debat del volum que acaba de ser publicat per l’editorial Tirant lo Blanch. La presentació consistirà en una conversa amb els autors que han estudiat la situació de la desigualtat social i la segregació residencial a les sis majors àrees urbanes d’Espanya i Portugal.
Participaran:
- Oriol Nel·lo, editor del volum
- Itziar Aguado, Universidad del País Vasco
- Ismael Blanco, Universitat Autònoma de Barcelona
- Juan José Michelini, Universidad Complutense de Madrid
- Maria Ángeles Huete, Universidad Pablo Olavide
- Luis del Romero, Universitat de València
- João Seixas, Universidade Nova de Lisboa
La conversa serà presentada i moderada per Ricard Gomà, director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona.
Data: 26/05/21
Hora: 18:30h
Format: Online (inscripció prèvia a http://bit.ly/InscripcionEfectoBarrio)
Descarrega’t el programa
L’increment de les desigualtats socials està comportat un agreujament de la segregació residencial, la qual no només reflecteix les diferències socials, sinó que contribueix de manera decisiva a mantenir-les i a incrementar-les. D’aquesta manera, la segregació incideix en la desigualtat de la ciutadania en l’àmbit de l’habitatge, l’educació, les oportunitats laborals, l’accés a l’energia i també de la salut, com ha evidenciat la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia COVID19.
Efecte Barri proposa un recorregut per la realitat de la segregació residencial i els seus efectes en les grans ciutats ibèriques: Madrid, Lisboa, Barcelona, Sevilla, València i Bilbao. La investigació ofereix claus per a la comprensió de les conseqüències socials d’aquest fenomen, així com la seva relació amb la distribució territorial dels recursos públics, les dotacions d’equipaments i les actituds polítiques de la ciutadania.
El llibre, fruit d’una investigació de tres anys, ha estat coordinat per Oriol Nel·lo, professor de Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i en la seva elaboració hi ha participat un equip de 21 investigadors, integrat per arquitectes, economistes, geògrafs, politòlegs i sociòlegs.
by Equip Urgocis | maig 14, 2021 | Notícies
New municipalism, property and freedom: The battle for rent regulation in Spain
La investigadora postdoctoral de l’IGOP Iolanda Bianchi, ha publicat a la revista online “Minim Magazine” l’article “Nuevo municipalismo, propiedad y libertad: La lucha para la regulación de los alquileres en España”
La revista online Minim és una revista amb una convocatoria oberta permanent amb un estil que reflexa la diversitat d’enfocaments i inclou informes i reflexions.
by Equip Urgocis | maig 2, 2021 | Notícies
Disponibles els informes de resultats de l’avaluació del Projecte B-MINCOME.
Durant els 3 anys de vida del projecte, l’IGOP s’ha encarregat de dur a terme l’avaluació d’una de les polítiques actives, el programa de participació comunitària i també el seguiment del procés d’implementació i de governança del projecte. Més recentment, l’IGOP també s’ha encarregat d’elaborar un informe d’integració de resultats de les diferents avaluacions dutes a terme pels diferents socis del projecte (Ivalua, The Young Foundation, ICTA).
Els informes estan publicats a la web municipal: Informes BMincome
Consulta la Nota de Premsa de l’acte de presentació.
by Equip Urgocis | abr. 26, 2021 | Notícies
La cooperativa de llogateres que sorgeix del projecte Lloguem ja s’ha constituït com a Bloc Cooperatiu SCCL i estrena web pròpia: https://bloc.coop/
El projecte analitza el desenvolupament d’una iniciativa público-cooperativa innovadora en l’àmbit de l’habitatge a la ciutat de Mataró. En concret, la creació d’una cooperativa de llogaters que ofereixi condicions favorables a propietaris d’habitatges desocupats que busquin mobilitzar els seus habitatges amb garanties i a un preu assequible. La recerca es centra en el canvis institucionals i organitzatius emprats per l’administració pública municipal i el teixit associatiu i cooperatiu local en el procés d’implementació d’aquesta iniciativa.
L’IGOP com a partner del projecte ha organitzat un cicle de formació per a les noves incorporacions que van arribant a la cooperativa. El primet taller d’introducció al cooperativisme es va realitzar online el 6 de maig i el va impartir l’Ateneu Cooperatiu del Maresme.
by Equip Urgocis | abr. 19, 2021 | Notícies
Ernesto Morales de l’IGOP hi col·labora amb el paper sobre Participació i Xarxes comunitàries
Des del Pla Estratègic Metropolità s’ha iniciat un procés participatiu per a la planificació estratègica de la regió Metropolitana de Barcelona amb horitzó 2030.
Dins dels eixos temàtics de la reflexió (habitatge, aigua i energia, garantia de rendes, inclusió, etc) trobem el de Participació i Xarxes Comunitàries, pel qual l’Ernesto Morales, coordinador de l’escola de l’IGOP, ha contribuït amb el document que obre la reflexió de l’eix plantejant la necessitat d’impulsar polítiques d’acció comunitària davant d’un present i futur marcat per desigualtats i les dificultats de les administracions de fer front als reptes socials.
https://barcelonadema-participa.cat/pages/paper-xarxes19