Debat 9 de Juny – 18:30h Barcelona & online

“De l’economia col·laborativa corporativa al cooperativisme de plataforma”

Reaccions a l’agenda europea l’economia col·laborativa

La Comissió Europea ha presentat aquest passat 2 de Juny l’agenda europea de l’economia col·laborativa, que estableix les orientacions pels Estats membre sobre com han de regular i quina ha de ser la seva política en matèria l’economia col·laborativa.

 

Des de procomuns.net – espai per la promoció de l’economia col·laborativa procomú – voldríem iniciar un debat al respecte. Procomuns va néixer com una trobada que va reunir 400 persones vinculades a experiències l’economia col·laborativa al Març de 2016 a Barcelona, amb l’objectiu de definir polítiques públiques per una economia col·laborativa procomú. Vam fer arribar les recomanacions a les diferents Direccions Generals vinculades a l’economia col·laborativa. Malauradament l’agenda europea no es fa ressò del model l’economia col·laborativa procomú i en gran mesura adopta com a referent el model “unicorn” de grans corporacions com Uber o Airbnb, sense diferenciar models i sense tenir en compte altres basats en petites empreses, tecnologia lliure i/o llicències obertes, que afavoreixen el coneixement obert com ara experiències de procomú digital o el cooperativisme de plataforma. Es tracta de models econòmics el de corporacions unicor i el procomú diversos en els seus formats i també en els seus impactes, i que considerem requereixen un apropament regulatori diferenciat.

 

D’altra banda, l’agenda presta poca atenció als dilemes i necessitats de protegir la figura del ciutadà i ciutadana productors, i als treballadors i treballadores de l’economia col·laborativa. Així mateix, és positiu que la Comissió posi l’accent en les possibles qualitats de l’economia col·laborativa en matèria d’impactes mediambientals; però no considera que a banda dels impactes en el medi ambient natural, l’economia col·laborativa en gran part es recolza i té lloc a Internet, per la qual cosa, també s’ha de tindre present l’impacte dels diferents models en la sostenibilitat d’Internet tal com el coneixem avui. Així els models basats en protocols, dades i tecnología oberta són més favorables a la preservació d’Internet, i també, a través de la disponibilitat de les dades obertes, afavoreixen  l’avaluació de l’impacte i la administració de l’economia col·laborativa per part de la ciutadania i les administracions.

 

Per últim, donat com s’anticipen canvis de profunditat -particularment a les ciutats- però en gran mesura es desconeixen molts efectes encara de l’economia col·laborativa, la Comissió Europea creiem que hauria d’apuntar al rol de les administracions per preservar l’interès general, potenciant els models que millor pugui donar resposta als reptes socials, i obrir processos d’informació i consulta a la ciutadania.

 

En aquest marc volem cridar l’atenció a la Declaració de procomuns amb recomanacions de polítiques públiques a les administracions per una economia col·laborativa procomú, i convidar-vos a l’esdeveniment de Dijous 9 de Juny a les 18:30h a Barcelona (CCCB) i per streaming a la xarxa sota el títol: “De l’economia col·laborativa corporativa al cooperativisme de plataforma”, on comptarem amb la intervenció de Trebor Scholz sobre cooperativisme de plataforma i Mayo Fuster sobre polítiques públiques de l’economia col·laborativa.

 


“De l’economia col·laborativa corporativa al cooperativisme de plataforma”.
Dijous 9 de Juny a les 18:30-20:30 amb posterior networking “meet up”.
Carrer de Montalegre, 5, 08001 Barcelona (Sala Mirador).
Streaming: http://dimmons.net/cooperativismo-de-plataforma/streaming-cccb

La sessió comptarà amb traducció simultània de l’anglès al castellà-català.

 


Per a més informació sobre la trobada i apuntar-s’hi: http://www.meetup.com/Barcelona-procomuns-meetup/events/231045332/

A més a més, dins el marc dels OSCEays, el dissabte 11 de Juny tindrà lloc a les 16h una sessió de debat sobre l’agenda europea l’economia col·laborativa.

https://oscedays.org/barcelona-2016

Aquest meet up de procomuns.net s’organitza amb el suport de Dimmons IN3-UOC i CCCB, en col·laboració amb Barcelona Activa, IGOPnet.cc i el projecte P2Pvalue.